מגזין Dacia

לומדים בדרכים: חמש עובדות מפתיעות על מדוזות

אנחנו הישראלים מתווכחים כמעט על כל נושא שבעולם, אבל אם יש דבר אחד שאנחנו מאוחדים סביבו במאה אחוז, זה האהבה שלנו לים. הבעיה היא שיש עוד מישהו, או יותר נכון מישהי, שמאוד אוהבת את הים בישראל. ואיך נאמר בעדינות, האינטרסים שלנו ושלה – לא ממש משתלבים. אנחנו מדברים על המדוזה שאנחנו לא ממש אוהבים לפגוש, אך אולי בכל זאת כדאי קצת להכיר אותה כדי להפיג את החששות ממנה. אז קבלו חמש עובדות מעניינות על מדוזות, שיהפכו את הנסיעה עם הילדים למעניינת יותר.

1. המדוזות של היום הן לא המדוזות של פעם

נראה לנו כאילו המדוזות היו פה מאז ומעולם, אך זה לא ממש מדויק. הנדידה הגדולה של המדוזות לחופי ישראל החלה לאחר פתיחת תעלת סואץ, באמצע המאה ה-19. וגם אז – לא היו אלה המדוזות שאנחנו מכירים היום.

המדוזות שפקדו את חופי ישראל לפני כ-50 שנה, למשל, היו מזן "ריזוסטומה פולמו", זן קטן ולא מתוחכם של מדוזה. המדוזות של היום הן בעלות זרועות ציד ארוכות יותר ופועלות באופן מתוחכם יותר, והן נקראות "חוטית נודדת".

2. מקור השם מדוזה: המיתולוגיה היוונית

אם השם המדעי של המדוזה המוכרת לנו כיום הוא "חוטית נודדת", אז מהיכן הגיע השם "מדוזה"? מהמיתולוגיה היוונית.

המיתולוגיה היוונית מלאה בסיפורים דמיוניים על תולדותיה של יוון הקדומה: אלים נקמניים, מלחמות, אהבות, תככים וטרגדיות. הגיבורה של אחד הסיפורים הללו היא אלה בשם מדוזה, מעין מפלצת אדם, שבמקום שערות יוצאים לה מהראש נחשים וכל מי שמביט בה בעיניים – הופך לצערו הרב לאבן. המראה של אותה מדוזה מזכיר את המראה של המדוזה שלנו, ומכאן השם.

3. זה מים? זה ג'לי? זה מדוזה!

הגוף של מדוזה נראה לכם לפעמים כמו שקית מים? צדקתם ב-95%. גוף המדוזה עשוי מ-95% מים, עם עוד קצת מלחים, מינרלים וחלבונים, החיוניים לחייה.

מה אין למדוזה? שלד, נימי דם ומוח. היא פועלת בהתאם להוראות מערכת עצבים קטנה ולא ממש מפותחת. בתחתית הגוף יש למדוזה קנה ובקצהו – פה, דרכו היא אוכלת ופולטת פסולת מיותרת. והינה החלק הבעייתי: מהמדוזה יוצאות זרועות ציד שבהן דחוסים עשרות אלפי תאים קטנים עם ארס בכל זרוע, שנכנסים לפעולה כאשר המדוזה חשה מצוקה.

4. שיגור מוצלח? כך המדוזה תוקפת

כשהמדוזה חשה שעליה להתגונן מאיום חיצוני, רבבות התאים המצויים בכל אחת מזרועותיה נכנסים לפעולה: הארס, המרוכז במין צינור קטן וחד שנמצא בתוך התא, משוגר בכוח רב אל עבר התוקף. מה לעשות, לפעמים הרגליים התמימות שלנו מתפרשות על ידי המדוזה כתוקפניות, ואנחנו מותקפים בארס. האמת היא שאין לנו מה להתלונן – בעוד אנחנו אולי חשים צריבה קלה, יצורים קטנים עלולים למות מפגיעת הארס.

5. איך מטפלים בכוויית מדוזה?

מה עושים כדי להחלים כמה שיותר מהר מפגיעת ארס המדוזה? עזבו את תרופות הסבתא, כמו חומץ, ודבקו בהוראות משרד הבריאות: קודם כול להסיר את זרועות המדוזה שנדבקו לעור שלכם – בעזרת מקל יבש. לאחר מכן לשטוף את האזור במי ברז או במי ים צלולים, כאלה שאין בהם תאי ארס.

פגיעת ארס המדוזה יוצרת למעשה כווייה. לכן, דרך הטיפול היא כמו בכל כווייה אחרת – מריחת משחה ייעודית שמקררת את האזור ומונעת זיהום. בכל מקרה, הכאבים אמורים לחלוף בתוך כמה שעות או ימים. אם אתם חשים תגובה אלרגית לארס המדוזה – יש להתפנות לבית חולים.

אם תרצו ואם לא, נראה שגם בביקור הבא שלכם בים תפגשו מדוזה. אבל אולי הפעם תחששו ממנה קצת פחות? בכל זאת: אתם כבר מכירים. 

כתבות נוספות במגזין

שלושה חופים יפים בשלושה ימים
החלטנו לבחור עבורכם שלושה חופים יפים בשלושה ימים. קבלו שלוש המלצות לטיולים רטובים, קיציים והכי יפים שיש בישראל.
התמורה המפתיעה של דאצ'יה סנדרו
עד כמה התמורה של דאצ'יה סנדרו נותנת נוקאאוט למתחרים? בדקנו, והתוצאות – הדהימו אפילו אותנו.
הר תבור
עניין של השקפה
הכירו 6 נקודות תצפית מרהיבות ברחבי ישראל.