מגזין Dacia

נורות אזהרה ברכב - מדריך דאצ'יה


אתם נוסעים ברכבכם בנינוחות, נהנים מהמזגן ומהרמקולים שמשמיעים את המוסיקה האהובה עליכם, והכל זורם בכיף, אבל.... אם תורידו את העיניים שלכם לרגע אל לוח המחוונים ותזהו נורה שנדלקה, אופססס – פתאום יתרחש המעבר ממצב רוגע למצב לחץ. החשש מנורות אזהרה שדולקות ברכב בהחלט מובן, אבל עם הידע הנכון בנושא – תצליחו להתמודד עם המצב בצורה המיטבית. קבלו את המדריך לנורות אזהרה לרכב.

כשהרכב שלכם מדבר, אתם מבינים את השפה שלו?

לרוב, נורות הן לא דבר מפחיד כל כך, אלא אם מדובר על נורות אזהרה לרכב. הנורות הללו, שמופיעות על לוח המחוונים של רכבנו, יכולות להקפיץ לנו את הלב, בעיקר אם אנחנו לא מבינים מה הן אמורות להביע. אז לפני הכול חשוב להבין, שהנורות הן השפה של הרכב, ובאמצעותן הוא מעביר לנו מסרים - מה חסר לו, מה השתבש בו, מה הוא צריך מאיתנו... לכן, חשוב מאוד ללמוד את השפה הזאת, כדי להבין את רכבנו, לדעת בדיוק מה המשמעות של כל נורה שהוא מפעיל, ולפעול בהתאם.

אה, ואם עוד לא הבהרנו, מדובר בשפה גלובאלית שכל הרכבים "מדברים" בה. בין אם ברשותכם רכב 7 מקומות, רכב קרוסאובר או רכב פנאי שטח - נורות אזהרה לרכב נמצאות בכולם ופועלות בהם באופן דומה.

דבר אליי בצבעים

שפת הרכב המדוברת על ידי הנורות השונות מבוססת על צבעים – ואת זה למרבה המזל אנחנו כבר מזהים מגיל שנה ומשהו. אז בואו נתחיל מהבנת המשמעויות של הצבעים בנורות הרכב:

אם נדלקה על לוח המחוונים שלכם נורה בצבע ירוק או כחול– אתם יכולים לנשום לרווחה. נורה בצבעים אלו מעידה פשוט על מערכת מסוימת שעובדת או שהופעלה - למשל, הנורה בדמות חץ ירוק, שנדלקת במהלך האיתות, או הנורה הכחולה של האורות הגבוהים.

הנורות המלחיצות יותר, אלו שמעלות בראשנו מחשבות על שיבוש הלו"ז שלנו בתוספת טיפול יקר במוסך, הן נורות אזהרה צהובות/כתומות ואדומות. נורות אזהרה לרכב שנדלקות בצבע צהוב או כתום, נועדו להתריע על בעיה או תקלה ברכב, שאינה מצריכה עצירה מיידית שלו אבל בהחלט מחייבת טיפול בבעיה. נורות אדומות לעומת זאת, הן הדרך של הרכב להודיע לכם: עצרו, אני חייב להגיע למוסך או לפחות לקבל מכם התייחסות מיידית!

איזה נורות חשוב להכיר?

כדי שהמדריך הזה יהיה יעיל וממצה, הרשו לנו לדלג על פני הנורות הירוקות והכחולות. כאמור, הן לא ממש נורות אזהרה אלא יותר נורות תפעול, שבעצם מעידות על תקינות. אז בואו נתרכז בצבעי ההתרעה האמיתיים:

נורות אזהרה צהובות/כתומות שחשוב להכיר:

  • 1. לחץ אוויר מופחת בצמיגים

    כמו שהכלים בכיור לא מנקים את עצמם, כך גם האוויר בגלגלים לא ממלא את עצמו. גלגלי הרכב נושאים משקל עצום ועוברים תהליך קבוע של חיכוך עם הכביש, מה שגורם לזליגה איטית של אוויר מהגלגל. בשלב מסוים, כאשר לחץ האוויר בגלגלים יהיה נמוך מדי, תידלק נורת אזהרה צהובה או כתומה. במצב כזה, ניתן להמשיך בנסיעה, אך מומלץ למלא אוויר בגלגלים בתחנת הדלק הקרובה. הגעתם למתקן מילוי האוויר? אל תשכחו שגלגל דומה קצת לבלון - יותר מדי או פחות מדי אוויר מזיקים לו. לכן, מומלץ לעבוד עם ספר הרכב ולמלא אוויר לפי הוראות היצרן בלבד.

  • 2. בדוק מנוע

    המנוע הוא הלב הפועם של הרכב. מנוע הבנזין קולט דלק נוזלי ואוויר, מבצע תהליך של בעירה, ומאפשר לרכב לנסוע במהירויות משתנות ובתנאים שונים. כאשר יש בעיה במנוע, תפקוד הרכב עלול להיפגע משמעותית. כאשר נדלקת נורת אזהרה צהובה בצורת מנוע, אפשר להמשיך בנסיעה, אך צריך לבדוק בהקדם את המנוע במוסך.

  • 3. תקלה במערכת ABS

    נורה צהובה עם הכיתוב ABS מעידה על תקלה במערכת ה-ABS. שלא כמו מנוע או גלגלים, ABS הוא חלק שנוטים לייחס לו פחות חשיבות, וזו טעות. מדובר במערכת שמונעת את נעילת הגלגלים בעת הבלימה, ובכך מונעת גם תאונות קשות במצבי קיצון בהם הנהג נדרש לבלימה. הופיעה נורה כזו ברכב שלכם? אם כן, מותר להמשיך בנסיעה, אך חשוב לפנות אל מוסך לבירור הבעיה.

  • 4. מפלס דלק נמוך

    אחת הנורות הצהובות היותר מוכרות לנו מופיעה בצורת משאבת דלק. צריכת דלק היא חלק אינטגרלי מהרכב, אבל למרות זאת נהגים רבים לא מצליחים להקפיד על תדלוק בזמן. נדלקה לכם נורה כזאת? זה אומר שחובה לתדלק! ובכלל, ככל שהנורה הזאת תידלק פחות – זה אומר שאתם שומרים על רכבכם טוב יותר.

נורות אזהרה אדומות שחובה להכיר!

  • 1. חום מנוע

    נדלקה לכם ברכב נורה אדומה בצורת מדחום? זה אומר שהמנוע חם מדי - הדבר עשוי להעיד על תקלה או על מחסור בנוזלי קירור. במצב כזה לא מומלץ לנסות את גבולות הרכב שלכם. הוא זועק לעזרה וחייבים לעצור ולטפל בעניין מיידית.

  • 2. תקלה חשמלית

    נדלקה נורה אדומה בצורת תיבה עם סימון מינוס ופלוס? אנחנו מצטערים לבשר לכם שהרכב סובל מתקלת חשמל. התקלה יכולה להיות קשורה למצבר או לאלטרנטור, וזה לא מבשר טובות. כבו את הרדיו והמזגן (כן, גם אם קצת חם) כדי לחסוך בצריכת החשמל, וסעו מיד למוסך.

  • 3. חגורת הבטיחות

    נורה אדומה עם סימון של אדם וחגורת בטיחות יכולה להעיד על שני מצבים: או שאחד מהנוסעים לא חגר את עצמו, או שיש תקלה כלשהי במנגנון חגורת הבטיחות. בשני המקרים אתם לא יכולים להמשיך בנסיעה, אבל כשמדובר בנוסע (או נהג חלילה) שאינו חגור, זו בעיה שניתנת לפתרון קל ומהיר – פשוט חוגרים וממשיכים לנסוע. לעומת זאת, אם יש תקלה במנגנון חגורת הבטיחות – סעו מיד אל המוסך וטפלו בבעיה, שכן נסיעה ללא חגורת בטיחות מסכנת חיים.

  • 4. תקלה במערכת הבלמים

    עיגול אדום עם סימן קריאה בתוכו? בדקו אם בלם היד שלכם לא מורם בטעות. אם זה לא המצב – כנראה שאתם סובלים מבעיה במערכת הבלמים. מה עושים כשנדלקת נורה אדומה כזאת? אתם כבר יודעים את התשובה - היא נמצאת במוסך הקרוב.

זה היה מדגם מייצג של נורות אזהרה ברכב. כמובן שיש עוד נורות רבות שברגע הידלקן יש להתייחס אליהן בכובד ראש. מקווים שעזרנו לכם בשיעור היסוד ללמידת שפת הנורות, ובטוחים שתשתמשו במידע הזה בצורה המיטבית.

עכשיו יש לכם אור ירוק להמשיך בנסיעה...


כתבות נוספות במגזין

דאצ'יה ג'וגר למשפחות מטיילות

איזה רכב מתאים למשפחה מטיילת, ומה הופך את דאצ'יה ג'וגר לרכב המושלם לטיולם? הכירו את כל היתרונות של הג'וגר למשפחה המטיילת.

לומדים בדרכים: חיות לילה

חיות הלילה המרתקות הן חלק בלתי נפרד מהסביבה הטבעית והפראית בארץ, איפה אפשר למצוא אותן? מה מייחד אותן?

התכוננו למהפכה הגדולה של דאצ'יה

הכירו את דאצ'יה ספרינג. המכונית החשמלית שלנו שצפויה להגיע לישראל ב-2023. וכן, היא גם הולכת להיות משתלמת ביותר!