מגזין Dacia

מרקחת מלכים בלב האדמה: כל מה שצריך לפויקה מנצח

אם תתבוננו מקרוב בסיר פויקה שחור, כבד ועגול ותאמצו את שרירי הדמיון שלכם, תוכלו לשמוע את הקולות העולים ממנו. אלו לא קולות התלויים בתבלינים המסוימים שבחרתם להוסיף במהלך הבישול, בסוג הקטניות או באזור הגיאוגרפי שבו אתם נמצאים, ואפילו לא בשאלה עתיקת היומין: "פויקה – בשרי או צמחוני?" אלא פשוט מעצם היותו של הפויקה מה שהוא: סיר פשוט של אחווה, כבוד לאוכל, לאדמה ולרגעים היפים שבחיים. אז מה הסוד לפויקה מנצח? מהם כללי הזהב לטקס המקודש? ואיך, בעצם, נולד השם פויקה?

ותודה להולנדים: מה זה פויקה?


אי שם בשלהי המאה ה-17, הגיעו ההולנדים ללב אפריקה הפראית והביאו איתם חידוש קולינרי: סירי פויקה גדולים ושחורים לבישול שטח. סביר להניח שהאפריקאים לא היו עפים על מטעמים הולנדיים ספוגי מיונז, אך יציקת הברזל מחוללת הנפלאות סקרנה אותם. בכל זאת, סיר פלא המחלק את החום בצורה שווה ומאפשר לבשל בשטח מטעמי מלכים? נשמע כמו פתרון מדויק למי שחיים בשטח.

באפריקנס, השפה האפריקאית המקומית, הוא מכונה Potjiekos, שפירושו בתרגום חופשי – סיר אוכל. אנחנו כנראה ערכנו עיוות "קל" של המקור, וכך נקרא עד היום בפי כול הסיר הנהדר פויקה. 

8 טיפים לפויקאי המתחיל

1. עצים למדורה
כדי שלתבשיל הפויקה שלכם תהיה את נקודת הפתיחה הטובה ביותר שאפשר, הקפידו להניח לו כמצע עצים טבעיים (קרשים, גדמי עצים וכדומה) ולא תעשייתיים. הכימיקלים שבהם עלולים לסכן את הבריאות הגסטרונומית של המתכון וגם את בריאותכם.
2. מדליקים אש
אם תביטו בחלקו התחתון של סיר הפויקה, תראו שיש לו שלוש רגליים עשויות ברזל. הרגליים האלו נועדו להעניק לסיר יציבה נוחה על כל משטח שעליו תניחו אותו, וגם על אש גלויה. אם תרצו לשדרג את חוויית החום, כדאי "לצלות" את הגחלים לפני שמתחילים בהדלקת המדורה. כך הטמפרטורה תהיה גבוהה יותר והתבשיל יקבל מכת חום איכותית יותר.
3. ואם כבר בטמפרטורה עסקינן
מטרת העל בהכנת הפויקה היא לשרוף זמן עד שהתבשיל יהיה מוכן ולא לשרוף את תכולתו, ולכן צריך לשמור על טמפרטורה אחידה ככל שניתן, בכל זמן הבישול. דרך אחת היא לטמון את הפויקה באדמה כשהגחלים הלוהטים משמשים מצע חימום אחיד ודרך נוספת היא לחמם את הסיר לפני שמתחילים להוסיף אליו את המרכיבים.
4. שיטת השכבות
האש דולקת, התיאבון בשמיים והחושים הקולינריים שלכם כבר ממש מחודדים. זה בדיוק הזמן למלא את סיר הפויקה שלכם בכל טוב הארץ. הסוד ביצירת טעמים הרמוניים, ולא משנה אם מדובר בפויקה צמחוני, טבעוני או בשרי, הוא לשמור על שיטת השכבות: המאכלים שזקוקים לזמן הבישול הארוך ביותר גם ימוקמו קרוב יותר לתחתית הסיר. בהתאם לכך, השכבה הראשונה לרוב תהיה בשר או עוף, מעליה נוסיף שכבת ירקות, השכבה השלישית תהיה פחמימות (דוגמת תפוחי אדמה, בטטה, אורז וחבריהם) ולבסוף נמזוג נוזלים לסיר.
5. לא נוגעים
על פי המסורת, לא נוגעים בסיר הפויקה על תכולתו עד שהוא לא מוכן. גם לא כדי לערבב, להציץ או להשוויץ – כדי שהוא באמת ייהנה מבישול מיטבי הוא צריך להיות עם עצמו, בשקט ובשלווה, ולהכיל את כל מה שמתרחש בקרביו. באילו מקרים כן כדאי לפתוח את הסיר (וגם אז, רק אם אין ברירה)? אם אתם חושדים שאין מספיק נוזלים. במקרה כזה, עדיף להוסיף מים מדופנות הסיר ולא ממרכזו (לכו תתווכחו עם מסורות!).
6. עד שהפויקה מוכן
לפויקה "כמו שצריך" לוקח בערך שעתיים–שלוש שעות עד שהוא מוכן, רך ועסיסי, לכן כדאי להתאזר בסבלנות רבה ולהכין מראש אמצעים להעביר את הזמן. משחקי קלפים, שירים סביב המדורה או חיסול ממוקד של בקבוק יין ובירות יכולים להיות פעילות נהדרת בזמן שאתם ממתינים לתבשיל. הסבלנות תשתלם לכם, מבטיחים!
7. איך נדע שהפויקה מוכן?
לאחר שעתיים או שלוש, נעצו בעדינות מזלג בבשר, בעוף או בירקות ובדקו אם הם רכים ומבושלים מספיק. ראיתם כי טוב? מצוין, אל תמשיכו במלאכת הבישול. אנחנו רוצים לקבל תבשיל ולא עיסה.
8. קודם אוכלים, אחר כך מנקים
כדי לשמור על סיר הפויקה שלכם לא צריך יותר מדי. רק מים חמים (בלי סבון!), מעט שמן והרבה אהבה. בסיום הארוחה המענגת, הניחו את הסיר שוב על גבי האש, הוסיפו כמות מכובדת של מים, ערבבו היטב ושפכו את התכולה. כשהסיר מתקרר, שמנו אותו מעט. כך תמנעו מחלודה להיווצר.

אתם לגמרי בשלים לזה: שלושה מתכוני פויקה למתחילים

פויקה בשרי

פויקה בשרי

הפויקה הבשרי הוא גם הקלאסי. אפשר להשתמש בבשר אדום, עוף, פרגיות או בכל סוג בשר שאתם אוהבים. אל תשכחו את שיטת השכבות, ובואו נתחיל:
מה צריך?
  • 2–3 ק"ג בשר (אסאדו/ צלעות/ אוסבוקו/ פרגיות/ שוקיים וכדומה)
  • שומן כבש
  • 1 כוס יין אדום (למרינדת הבשר)
  • 1 כף סוכר
  • 1/2 כוס רוטב סויה
  • 3 ראשי שום מחולקים
  • חופן פטרוזיליה קצוצה
  • זוג ענפי טימין
  • ענף רוזמרין
  • 3 בצלים פרוסים
  • 6 תפוחי אדמה פרוסים לקוביות גדולות
  • 2 בטטות פרוסות לקוביות
  • 4 גזרים חתוכים לעיגולים גדולים
  • שורש סלרי
  • מלח, פלפל, פפריקה, צ'ילי
  • בקבוק יין אדום
  • מים לכיסוי התבשיל
איך מכינים?
  • מערבבים בשקית מרינדה של יין, סוכר, רוטב סויה, חצי ראש שום וחצי מכמות עשבי התיבול ומוסיפים אליה את הבשר. מניחים בצד.
  • מחממים את הסיר על גחלים חמות, מוסיפים שומן כבש ובצל ואז את הבשר במרינדה. מערבבים היטב עד לצריבה מלאה של הבשר מכל צדדיו.
  • מקלפים וקוצצים את כל הירקות, מוסיפים לסיר ומפדרים את התכולה בתבלינים.
  • יוצקים מעל בקבוק יין אדום ומוסיפים מים עד לכיסוי.
  • מבשלים כ-3 שעות, בודקים את רכות המרכיבים – ואוכלים בתיאבון! 
פויקה דגים

פויקה דגים

חובבי הדגים – התפקדו! לפניכם פויקה שעושה נעים בגב ללוקוס! לא רק שהוא טעים להפליא, ההמתנה במקרה הזה קצרה יחסית – בתוך שעת בישול בלבד יהיה לכם תבשיל דגים ארומטי, מלא בקציצות לוקוס עגולות ולוהטות.
מה צריך?
  • 3 ק"ג פילה לוקוס טחון
  • 3 בצלים
  • 6 ביצים (4 למרינדה ו-2 לטבילת הקציצות)
  • 1/2 כוס שמן זית
  • מעט קמח
  • 10 שיני שום
  • חציל
  • 100 ג' רסק עגבניות
  • צרור פטרוזיליה קצוצה
  • 5 עגבניות
  • תבלינים: מלח, פלפל, כמון, פפריקה ובהרט  
איך מכינים?
  • מכינים מרינדה של ביצים, פטרוזיליה, בצלים קצוצים, מלח ופלפל ומערבבים עם הלוקוס הטחון עד ליצירת עיסה אחידה.
  • מחממים את סיר הפויקה עם חצי כוס שמן זית.
  • מקצצים קציצות וטובלים בשתי תערובות: ראשית בקמח ולאחר מכן בביצים.
  • מסדרים שכבה אחידה של קציצות בצפיפות בתחתית סיר הפויקה. משחימים את הקציצות משני הצדדים ומוציאים מהסיר.
  • מוסיפים ירקות (עגבניות, חציל ובצל), תבלינים ורסק עגבניות.
  • לאחר שהירקות מתרככים ומזהיבים, מוסיפים שוב את הקציצות ומכסים במים.
  • מבשלים כ-50 דקות וטורפים הכול עם חלה.
פויקה צמחוני

פויקה צמחוני

לימים שלא רוצים להכין פויקה בשרי, לזמנים בהם רוצים לבשל בריא יותר ולכל הצמחוניים שבחבורה – הינה מתכון לפויקה על טהרת הירקות והקטניות.
מה צריך?
  • 2 בצלים קצוצים
  • 1 ראש שום קלוף
  • שלושה גבעולי סלרי קצוצים
  • שלושה גזרים חתוכים לקוביות/עיגולים
  • שורש פטרוזיליה
  • 3 בטטות חתוכות לפלחים
  • 3 תפוחי אדמה חתוכים לפלחים
  • 1/2 כוס שמן זית
  • 1 ק"ג אורז מלא/בסמטי
  • כוס עדשים ירוקות
  • כוס עדשים שחורות
  • כוס חומוס (לאחר השריית לילה)
  • תבלינים: מלח, פלפל, כורכום, קארי
איך מכינים?
  • מחממים שמן זית בסיר הפויקה ומטגנים בצל עד הזהבה.
  • מוסיפים את יתר הירקות ומבשלים כ-5 דקות. מערבבים מפעם לפעם.
  • מוסיפים אורז, עדשים משני סוגים וחומוס.
  • מוסיפים תבלינים ומים עד לכיסוי ועוד קצת.
  • מבשלים כשעה.

כתבות נוספות במגזין

הייתם פעם במלון עם מיליון כוכבים?
כשכולם מחפשים לאן לנסוע עם הילדים בקיץ ומחירי המלונות בשמיים, ארזנו לכם כמה מקומות לינה תחת כיפת השמיים שיהפכו את החופשה שלכם לחלומית.
התכוננו למהפכה הגדולה של דאצ'יה
הכירו את דאצ'יה ספרינג. המכונית החשמלית שלנו שצפויה להגיע לישראל ב-2022. וכן, היא גם הולכת להיות משתלמת ביותר!
בדרך לאילת עוצרים ב...
נוסעים ברכב לאילת? איזה כיף! סידרנו לכם מסלול מיוחד ומלא בחוויות משפחתיות בדרך לעיר הדרומית, שיהפוך את הנסיעה שלכם לטיול בפני עצמו.