מגזין Dacia

שלוליות חורף בישראל

לא כל השלוליות נולדו שוות. יש את השלוליות הקטנות האלה בצידי הדרכים שהולכי הרגל מתעבים, ויש "שלוליות חורף" – אגמים קטנים הנוצרים בחורף ומשמשים בית גידול מדהים לבעלי חיים ולמגוון רחב של צמחים. את השלוליות האלה בהחלט שווה לבקר, במיוחד בבוקר שמש חורפי.
שלוליות חורף, הנקראות גם בריכות חורף, נחשבות למערכת אקולוגית מיוחדת. חלקן נחשבות לשמורות טבע או שנבנה סביבן פארק שכיף לטייל בו. גשמי החורף גורמים ליצירת בריכות עונתיות, שמתייבשות לקראת הקיץ. בצפון ובמרכז אורך החיים של השלוליות גבוה יחסית ויכול להגיע גם לשמונה חודשים בשנה. ככל שמדרימים, מספר השלוליות פוחת וגם משך הזמן שהשלולית מחזיקה מעמד. הינה שלוש בריכות ששווה לקפוץ לבקר בהן:

בריכת בראון (באב אל הווא)

בריכת בראון היא בריכה עתיקה בצפון רמת הגולן. בתקופה הביזנטית היה במקום כפר בשם באב אל הווא – שער הרוחות. כבר אז ניצלו תושבי הכפר את הבריכה העונתית לאגירת מים. סמוך לבריכה ניתן לראות את הריסות בתי הכפר, שתושביו נקראו יטורים. יש בתים שנותרו כמעט לגמרי בשלמותם, כשביניהם צומחים עצי פרי, כולל עץ דובדבן בעל מראה לא שגרתי ובעל פירות שאינם נחשבים לאכילים. חלקה הדרומי של הבריכה שימש בתקופות קדומות להשקיית צאן באמצעות סכר שהוקם בו. הבריכה מגיעה לשיא מבחינת שטחה בחודש פברואר, שבו היא מתפרשת על כ-120 דונם. בגלל הגובה הרב שהבריכה נמצאת בו, כ-900 מ' מעל פני הים, והקור ששורר באזור בחורף, לעיתים שכבתה העליונה של הבריכה הופכת לקרח. בבריכה חיים מגוון דו חיים כמו קרפדה ירוקה, חפרית מצויה וטריטון הפסים. יש בה צמחיית מים עשירה, הכוללת גומא, אגמון, נורית מים ועוד. סביב הבריכה אפשר לראות בחורף פריחת רקפות ובסתיו פריחת כרכומים וסתווניות. בקרבת הבריכה נמצא פארק וולקני אביטל, המהווה אטרקציה במיוחד למתעניינים בגיאולוגיה.
איך להגיע:
נוסעים בכביש 98 מצומת גונן צפונה. פונים שמאלה לכביש 959. הבריכה נמצאת בין צומת בנטל, שהוא צומת הכניסה הצפונית ליישוב מרום גולן, לבין צומת בראון.

פארק השלולית או פארק אגם החורף בנתניה

שלולית החורף של נתניה היא אחת השלוליות המוכרות בארץ. פעילי טבע וסביבה נלחמו בשיניים כדי שתישאר ולא תיהרס בשל בנייה ופיתוח שהיו מתוכננים להתקיים במקום. תושבי נתניה ומטיילים מאזור המרכז ואפילו מכל הארץ מגיעים לשלולית, שהפכה לפארק מסודר הכולל את השלולית במרכזו וסביבה מדשאות, מתקני משחקים, שולחנות פיקניק ועוד הפתעות. הפארק נמצא בדרום נתניה וגובל בשכונת גבעת האירוסים בדרום ובשכונת אזורים (הנקראת גם שכונת דורה) בצפון, לכן נקראת השלולית גם "בריכת דורה". את הבריכה מקיפים עצי איקליפטוס שנשתלו במאה ה-19 ומוסיפים למראה המיוחד שלה. בתוך הבריכה גדלה צמחיית מים מקסימה, ואזורים מרוחקים יותר מן הבריכה נצבעים בצבעי פריחה של תורמוסים, כלניות, וגם של אירוס הארגמן שאופייני לאזור נתניה. אפשר גם לצאת מן הקצה הדרום מערבי של הפארק, לחצות את שדרות בן-גוריון ולהגיע אל שמורת האירוסים המפורסמת. האירוסים פורחים בחודשים ינואר–פברואר. בשלולית יש לא רק חגיגה של צמחים אלא גם של בעלי חיים: אפשר לראות בה עופות מים כמו שחפיות, במיוחד בחורף ובאביב. חיים בה גם סרטנים ודו חיים כמו קרפדה ירוקה ואילנית מצויה. ברחבי הפארק יש מסלולים מסודרים להליכה ולאופניים, אז פנו לעצמכם כמה שעות בילוי.
איך להגיע:
מכביש החוף (כביש 2) עולים אל מחלף פולג (המחלף הדרומי של נתניה) ופונים לשדרות בן-גוריון. ממשיכים לנסוע כ- 1.5 ק"מ עד לשילוט של פארק אגם החורף.

בריכת שפיר

ולאחר שטיילנו בצפון ובמרכז נעבור לאחת הבריכות הדרומיות יותר, בריכת שפיר. בריכת שפיר נמצאת בין קריית מלאכי לאשקלון, ליד קיבוץ עין צורים. לאחר שהתייבשה בעקבות בנייה במקום, נעשו פעולות על מנת להחזירה לחיים. היום כבר יש במקום שלולית חורף גדולה שסביבה עצי איקליפטוס שנוגעים ממש בקו המים. מעל השלולית יש מרפסת עץ שממנה אפשר להשקיף על הבריכה. המרפסת, הנקראת גם "מצפור השלולית", מוסתרת ולכן מתאימה גם לתצפית על ציפורים רבות שמגיעות אליה כמו אגמית, אנפה אפורה ועוד.

באזור הבריכה ומושב שפיר יש נקודות מעניינות נוספות שכדאי לעבור דרכן, כמו שביל הגשר בחורשת שפיר. הגשר נקרא גם "גשר פריזר" (לא קפוא שם, הוא נקרא על שם זאב פריזר). מגיעים לגשר לאחר שנוסעים מבריכת שפיר לכיוון מושב שפיר ומתחילים ללכת בשביל כחול שליד יער קוממיות. נקודה יפה נוספת היא מצפור בקעת שפיר, שכדי להגיע אליו יש לחצות את מושב שפיר לכיוון דרום, ולהמשיך עוד מקצה המושב בדרך שעוברת בשדות עד לגבעה שעליה נמצא המצפור. זוהי אומנם גבעה קטנטונת אך הנוף הנשקף ממנה מרהיב, מהר חברון במזרח עד אשדוד ואשקלון במערב, ובסביבתה הקרובה ריבועים ריבועים של שדות. בריכת שפיר לא הספיקה לכם? כ-6 ק"מ מערבית לה נמצאת בריכת חורף נוספת, בריכת הודיה, הנמצאת בלב חניון הודיה שבו גם ספסלים, שולחנות ועצי פרי.
איך להגיע לבריכת שפיר:
נוסעים בכביש 3 מצומת מלאכי (קסטינה) לאשקלון. פונים דרומה לכביש המוביל לקיבוץ עין צורים. ליד תחנת דלק פז נמצאת החניה של בריכת שפיר.

כתבות נוספות במגזין

דאצ'יה סנדרו, מבט מאחור עם תא מטען פתוח
תכנון נכון, התמקצעות מתמדת והבנת המותג
כך מצליחים מרכזי השירות שלנו להציע טיפולים משתלמים.
תעתועי ראיה בכביש
לומדים בדרכים: תעתועי ראייה בכביש
הידעתם? בישראל יש "כבישים מכושפים" בהם אתם מרגישים שהרכב מטפס למעלה למרות שאתם דווקא בירידה. קבלו: 3 טעויות אופטיות נפוצות בכבישי ישראל.
אביזרים לפורים
צרכנים חכמים מתכוננים מראש
הוא ממש מעבר לפינה, וכדאי להתכונן: פורים מתקרב ואם תזמינו עכשיו תחפושות - גם תחסכו כסף וגם תורידו לכם מטלה מהראש.