מגזין Dacia

מתחת לאף: שלוש נקודות מעניינות בצידי הדרכים

לא חייבים ללכת שעות ברגל כדי להגיע לנקודות עניין בטבע. לא חייבים להכניס את הרכב שלכם ללב השטח כדי לגעת בהיסטוריה. ארץ ישראל מלאה בנקודות עניין שניתן להגיע אליהן בנסיעה של דקות ספורות מהכביש הראשי. הינה שלוש נקודות כאלה.

תל גזר: תצפית, מקדש מסתורי ומפעל מים קדום

עשר דקות מהמפגש בין כביש 1 וכביש 6 ואתם חוזרים בזמן אלפי שנים. ברוכים הבאים לתל גזר, מהחשובים בתילי ארץ ישראל, ואחת הערים שמוזכרות בתנ"ך כערים ששלמה המלך ביצר. תל גזר הוא גן לאומי שהכניסה אליו חינם והמסלול בו מסודר וברור.

לאחר שחנינו בראש התל, נצא למסלול מעגלי שאורכו כשעה. נקודת העניין הראשונה סמוכה מאוד לחניון: העתק של "לוח גזר". מדובר בלוח אבן גיר שנמצא כאן בשנת 1908 ומוצג היום במוזיאון לארכיאולוגיה באיסטנבול. הלוח המקורי הוא קטנטן, אך השחזור המוצג בתל גזר מאפשר לקרוא את האותיות החרוטות בו ומשקפות את חודשי השנה החקלאית בישראל כפי שנקראו לפני כ-3,000 שנה, בתקופת המלוכה הישראלית. השלט הסמוך ללוח עוזר לילדים לפענח את הכתב הקדום ולתרגמו לעברית של ימינו.

נקודת העניין השנייה היא השער הכנעני אדיר הממדים. המסלול מוליך אותנו לתצפית על אזור השער ולאחריה נוכל לרדת אל השער עצמו. בסמוך לשער נמצא גרם מדרגות שיוליך אותנו אל מפעל מים קדום, מהמרשימים שנחשפו בישראל. מדובר בפיר אלכסוני שמגיע למי התהום והגישה אליו היא דרך מערה משופעת באורך של כ-45 מטרים. אם תהיו בשקט תוכלו לשמוע את העטלפים המתגוררים כיום במערה.
ממפעל המים יוליך אותנו השביל אל שער שלמה, שנבנה על ידי שלמה המלך, באותה מתכונת של שערים שבנה במגידו ובחצור. לאחר השער, יוליך אותנו השביל אל נקודת תצפית מרהיבה על עמק איילון הנפרשׂ לפנינו, הרי ירושלים והעיר מודיעין.
את הסיור נסיים ב"מקדש האבנים" המסתורי, הכולל שמונה אבני ענק העומדות בצורה אנכית, שעד היום לא פוענח תפקידן. משם נמשיך חזרה אל החניון.

איך מגיעים?
מכניסים לווייז "תל גזר". לאוהבי הניווט העצמאי: פונים מכביש 44 לפי השילוט לכרמי יוסף, נוסעים עם הכביש (רחוב תמר) עד לכיכר ופונים בה שמאלה (לרחוב גפן). נוסעים עד שהרחוב מסתיים ברחבת עפר, שממנה יוצאת דרך עפר משולטת לתל גזר העולה עד ראש התל .

אום אל עומדאן: כפר חשמונאי חקלאי ובית כנסת עתיק בלב מודיעין

בלב העיר מודיעין, חמש דקות מכביש 1, נמצא אתר ארכיאולוגי ובו כפר חשמונאי שבליבו בית כנסת מהעתיקים ביותר שנמצאו בישראל.
מהחניון המסודר שברחוב ראובן יורד שביל אל האתר שהתקיים במשך כמה מאות שנים, החל מהתקופה הפרסית ועד התקופה הרומית. שכבת החיים המעניינת ביותר היא מהתקופה החשמונאית, לאור חשיפת ממצאים המעידים כי הכפר היה פעיל ממש בזמן מרד החשמונאים. יש חוקרים שסבורים שכאן הוא מיקומה של "מודיעים" העתיקה שממנה החל המרד.
לאחר שנחלוף על פני שרידי מתקנים חקלאיים כמו גת עתיקה, תעלות השקיה ופרדס, נגיע אל הממצא החשוב ביותר שנמצא במקום: בית הכנסת. בית הכנסת המרשים במידותיו היה קיים בתקופת החשמונאים ונחשב לאחד מהעתיקים ביותר שנחשפו בישראל. מבנה בית הכנסת מוצל, וניתן להתהלך בו ולשבת על ספסליו. בסמוך לבית הכנסת מקווה טהרה עתיק שניתן לרדת אליו במדרגות.
לאחר הביקור בבית הכנסת נחזור דרך השביל שממנו הגענו חזרה אל החניון.

אורך המסלול
כ-20 דקות.

איך מגיעים?
מכניסים לווייז "אום אל עומדן". לאוהבי הניווט העצמאי: פונים משדרות החשמונאים לרחוב שבטי ישראל, ובכיכר הראשונה פונים שמאלה לרחוב ראובן. החניה נמצאת מצד שמאל, אך כדי לפנות אליה יש לבצע פניית פרסה בהמשך הרחוב.

גבעת תום ותומר: גן בוטני מרהיב שהפך לאתר הנצחה

חמש דקות מכביש 3, בסמוך לקיבוץ נגבה, נמצא אתר ייחודי: גבעת תום ותומר, שהיא חלק מהמוזיאון הפתוח של נגבה.

סיפורה של הגבעה הוא סיפור ארצישראלי קלאסי על יזמות, טבע ושכול. בשנות השמונים של המאה הקודמת הגה חבר קיבוץ נגבה, יואב קידר, את הרעיון להקים גן בוטני לצמחי ארץ ישראל, ב"גבעה 105", ששימשה משלט במלחמת העצמאות. תוך כדי עבודתו על המיזם, בשנת 1997, נספה בנו, תומר, באסון המסוקים. יואב החליט להקים בתוך הגן הבוטני אתר הנצחה לבנו תומר ולחברו הקרוב תום כיתאין מנווה שלום שנהרג אף הוא באסון. בסופו של דבר מנציח האתר את כל 73 הנופלים.
גרעין האתר, כאמור, הוא הגן הבוטני המרשים. האתר שופע בצמחייה ארצישראלית עשירה כמו עצי שיטה, תאנה, אלה, רותם ולוטם. בתוך מסלול ההליכה קיימים אזורי ישיבה מוצלים ומדי פעם מתקיימים בהם אירועי שירה בציבור.

בין שבילי הגן יש נקודות תצפית מרהיבות: מהתצפית המזרחית ניתן לראות את הרי ירושלים, יהודה וחברון ומהתצפית המערבית את אשדוד, אשקלון והים התיכון. חוויה מיוחדת היא המוזיקה השקטה הבוקעת מבין הסלעים באתר, מוזיקה המשתלבת היטב באווירה המיוחדת במקום. סימן ההיכר של האתר הוא עמוד חשמל עצום בגובה של כ-64 מטרים, הצבוע תכלת, ועליו ציורים של 73 יונים. הסיור באתר אורך כחצי שעה, אך סביר שתרצו לשבת וליהנות מהמקום זמן רב יותר.

איך מגיעים?
מכניסים לווייז "גבעת תום ותומר". לאוהבי הניווט העצמאי: יורדים מכביש 3 לפי השילוט לנגבה. את עמוד החשמל הענק קשה לפספס – סעו לכיוונו עד החניה.


כתבות נוספות במגזין

דאצ'יה סנדרו מבט מאחור בנסיעה בכביש

כך תתכוננו לנסיעת מבחן

נסיעת מבחן היא קצרה מאוד. זה אומר שאתם צריכים לבוא אליה ממוקדים ולנצל את הזמן היטב. הנה כמה כללים שיסייעו לכם במשימה.
שלוליות חורף
שלוליות חורף בישראל
הן אורחות קבועות בחורף, ומשמשות בית גידול להרבה צמחים ובעלי חיים. זה בדיוק הזמן לקפוץ אליהן עם הילדים לביקור: שלוליות החורף של ישראל.
חוף פלמחים
שלושה חופים יפים ופחות מוכרים בישראל
איזה חוף אתם? קבלו 3 חופים שיתאימו בול למצב הרוח שלכם.