מגזין Dacia

בחירות פרחוניות: שלושה טיולי פריחה משגעים ליום הבחירות

גם אם עדיין לא החלטתם למי תצביעו בבחירות הקרובות, יש החלטה אחת שכדאי לתת עליה את הדעת בהקדם, והיא אפילו תהיה ממש כיפית: כיצד לנצל את יום החופשה שניתן לכם. חשוב לנצל את זכותנו הדמוקרטית, אך לא פחות חשוב ליהנות משעות האיכות החופשיות. ומה יותר כיף מאשר לעשות זאת בחיק הטבע, בלב הפריחה האביבית השופעת, רגע לפני שהיא מתחלפת בקיץ יבש? לכבוד יום הבוחר, קבלו המלצות לשלושה טיולי פריחה מהממים שתוכלו לעשות ביום הבחירות – באזור הדרום, המרכז והצפון.

מדרימים: שמורת פורה

תעודת זהות:
שמורת פורה ממוקמת בצפון הנגב והיא חלק מאפיק נחל פורה, אחד מיובליו של נחל שקמה. השמורה, הנחשבת לגבול שבין אזור המרכז לאזור הדרום, נקראת על שם חורבת פורה, היא משתרעת על פני 12 דונמים וטיול בה יפגיש אתכם עם פינות חמד מקסימות ביופיין וכמובן – עם מרבדי פריחה נהדרים.
איך מגיעים?
נוסעים בכביש 40 לכיוון באר שבע, עד שמגיעים לשלט המכוון לשמורת פורה. אפשר להתחיל את המסלול כשלושה קילומטרים קודם לכן, בחוות פיליפ.
מה רואים?
האזור הייחודי שבו שוכנת השמורה חולש על פני שני מעברי אקלים – הים תיכוני והמדברי, והשילוב ביניהם מוליד צומח מגוון. בין כרי הפריחה בשמורה נוכל לפגוש בכלניות אדומות, שלהביות הפורחות בצהוב, מרווה ריחנית, עיריות, פרגים וכן בנוריות אסיה. אם יתמזל מזלכם, תוכלו לראות גם את פרחי הדבורנית השובבים, שמוליכים שולל את זכרי הדבורה ו"מתחפשים" לנקבת הדבורה באמצעות הדפת הריח האופייני לה. נשאר לכם זמן? מצוין – בקרו בתל נג'ילה, תל עתיק שראשיתו מתוארכת לתקופה הכלקוליתית וכיום תוכלו למצוא בו אשל בודד ותצפית מרהיבה על הסביבה. איך מגיעים? בדרך כורכר היוצאת משמורת פורה ומסומנת בסימון כחול.

מתמרכזים: תל שוכה – גבעת התורמוסים

תעודת זהות:
תל שוכה ממוקם מול תל עזקה, בצידו המערבי של עמק האלה. המקום נקרא כך על שם היישוב התנ"כי הקדום שהיה באזור ושימש נקודת ציון לקרב המפורסם בין דוד לגליית. נוסף על כך נקרא המקום בפי מטיילים בשם "גבעת התורמוסים", על שם התורמוסים הצומחים בו בהמוניהם בחודשים מרץ–אפריל ומכסים את התל במרבדי כחול-סגול עשירים.
איך מגיעים?
נוסעים על כביש 38 לכיוון בית גוברין ופונים שמאלה בצומת האלה, אל עבר כביש 375. כעבור כשני קילומטרים מגיעים לדרך עפר הפונה ימינה ומסומנת בסימון שבילים שחור. מחנים את הרכב והגעתם אל תל שוכה.
מה רואים?
אם אכן הגעתם למקום ביום הבחירות, סביר להניח שתפגשו בראש התל באחד ממיני התורמוסים הידועים בארץ – תורמוס ההרים הכחול, הפורח בין החודשים פברואר לאפריל ונחשב לאחד מפרחי הבר היפים בישראל. התורמוס אוהב אדמה עשירה בחנקן, ולכן תוכלו לראות אותו בעיקר בראש התל ובמדרונותיו. ככל שנתרחק ממרכז התל, כך ריכוז החנקן יקטן ונצפה לראות פחות תורמוסים.

מלבד התורמוס היפהפה, נוכל לראות בגבעה שפע פרחים נוספים כמו כלנית מצויה, נורית אסיה, עירית גדולה, רקפת מצויה, חרדל לבן, צהרון מצוי ועוד.
טיול בונוס – חורבות שוכה:
במרחק 300 מטרים בלבד ממרכז התל, תוכלו לראות מקבץ של שרידי מבנים עתיקים – אלו חורבות שוכה. ארכיאולוגים שחקרו את המתחם ואת המבנים שבו, מצאו כי הם שימשו למגורי אדם, מחסנים וכן למגורי צאן.

מצפינים: הר ברקן

תעודת זהות:
הר ברקן הוא הגבוה ביותר ברכס הצפוני של הרי הגלבוע. הוא מתנשא לגובה של 497 מטרים ומספק תצפית נפלאה על עמק יזרעאל, עמק בית שאן ועמק חרוד, כמו גם על צפון השומרון. בחודשי האביב (מרץ–אפריל) מתמלא ההר פריחה נפלאה של אירוס הגלבוע – זן גדול ויפהפה המיוחד לאזור זה.
איך מגיעים?
ניסע מכביש נחל עירון עד לצומת מגידו. משם נמשיך לכיוון עפולה ונפנה ימינה בצומת הסרגל – כביש 65. הפנייה תוביל אותנו אל כביש 675 ונמשיך לנסוע בו, דרך צומת יזרעאל. קילומטר אחד לאחר מכן נפנה ימינה אל כביש 667 לכיוון הגלבוע ונעלה דרך מעלה נורית. נפנה מזרחה ונגיע להר ברקן.
מה רואים?
אם הייתם מגיעים לאזור לפני 40 שנה, כנראה הייתם זוכים לראות כמות זעומה של אירוסים – אך בזכות אדם בשם פלטי סלע, פקח ברשות שמורות הטבע, המצב השתנה לחלוטין. סלע האביק והפרה את הפרחים הבודדים שהיו באזור בשיטה ייחודית ובזכותו אנו נהנים מדי אביב ממרבדי אירוסים מרהיבים לכל רוחב העין. כמה אירוסים צומחים במרבדים? יותר מ-3,500.

את טיול הפריחה בעקבות אירוס הגלבוע נתחיל בחניון שבפסגת הר ברקן, שממנו יוצא שביל המסומן בסימון אדום. זהו מסלול מעגלי המקיף את הפסגה ובמהלכו נראה בורות מים, שרידי יישוב עתיק, גת וכמובן – נגיע גם אל שמורת האירוסים, הפורחים כאן במלוא הדרם. כעבור זמן קצר נגיע למפגש שבילים ונעבור אל השביל המסומן ירוק. השביל הזה מוביל דרומה ולכל אורך הדרך ילוו אותנו בו עשרות פרחי אירוס יפהפיים.

אך כאן לא נגמר הכיף. רגע לפני שנגיע אל החניון, נוכל לראות קבוצת אירוסים צהובים, המכונים גם "אירוסים לבקניים". בעבר היו באזור מרבדים פורחים של הצמח, אך לאורך השנים ובעקבות קטיפתו במזיד הוא הלך והתמעט. כאן נמצא הריכוז היחיד של האירוסים הלבקניים באזור.
נו, אז בחרתם לאן לטייל ביום הבחירות?
-


כתבות נוספות במגזין

שילוט דרכים
אנציקלופדיה על גלגלים, והפעם: כבישי ישראל
זוגי או אי זוגי? כחול או ירוק? מספרי הכבישים מספרים לנו הרבה
קערת הסדר של פסח
עושים סדר בליל הסדר
מארחים בפסח? קבלו חמישה טיפים שיעזרו לכם לצלוח את ליל הסדר ולהגיע ל"אחד מי יודע" בשלום.
דאצ'יה סנדרו Stepway מבט מאחור בנסיעה בכביש

כך תתכוננו לנסיעת מבחן

נסיעת מבחן היא קצרה מאוד. זה אומר שאתם צריכים לבוא אליה ממוקדים ולנצל את הזמן היטב. הנה כמה כללים שיסייעו לכם במשימה.