מגזין Dacia

עושים סדר בליל הסדר: כך תתכוננו לאירוח של פסח

דמיינו קבוצה גדולה של אנשים רעבים שמגיעים לארוחת ערב אחרי שעתיים בפקקים,. תפסיקו לדמיין – עוד זה מעט זה קורה: ליל הסדר. ובינינו, הדבר האחרון שאפשר לקרוא לכל הבלגן הזה שלפני הארוחה הוא "סדר". אבל מה אם היינו מצליחים להכניס סדר לליל הסדר? קבלו חמישה טיפים שיעזרו לכם לצלוח את ליל הסדר ולהגיע ל"אחד מי יודע" בשלום.

1. כמה בשר זה מספיק בשר?

האימה הגדולה ביותר של כל מארח היא שלא יהיה מספיק אוכל לכולם. אז קודם כול, הפיגו חשש מליבכם. נסו להיזכר בארוחת החג האחרונה שבה נגמר האוכל, ודוד איציק לא נאלץ לפתוח כפתור אחד במכנסיים. לא מצאתם, נכון? זכרו שארוחת החג היא לא רק הבשר; ארוחת החג היא הסלטים, המנות הראשונות, התוספות, היין האדום - ובקיצור, עד שמגיעים לעיקריות ממילא אנחנו די שבעים.

אחרי שהסכמנו על זה, לכו על חוק אצבע פשוט: כשאתם רוכשים את הבשר, הקציבו קילו של בשר לכל ארבעה–חמישה סועדים (כלומר, כ-200 גרם לאדם). אם מדובר על בשר אוסובוקו או אסאדו, המכיל עצמות גדולות, לכו על גישה של קילו של בשר לכל שלושה סועדים. אם אתם רוצים להיות על הצד הממש בטוח של העניין, תוכלו להחשיב את הילדים כמבוגרים בעצמם, וכך תמצאו את עצמכם עם שפע של בשר בסיום הארוחה.

2. יותר בחירה? זה לא אומר שצריך הרבה יותר מנות

כשמדובר על אירוח ארוחת חג, יש חוק אחד שהוא סופר בסיסי, מתמטי ושופע היגיון: מספר האורחים נשאר קבוע, ללא קשר למנות שתציעו. במילים אחרות: אם יש לכם 20 סועדים, צריכות להיות לכם 20 מנות ראשונות. אולי 22 למקרה שמנה אחת תיפול פתאום על הרצפה. הנתון הזה אינו משתנה אם אתם מציעים שני סוגים של מנות ראשונות, נניח: גפילטע פיש ודג חריף. ובכל זאת, הנטייה שלנו היא להכין 30 מנות, למקרה שמנה אחת תועדף על פני חברתה – ופתאום לא יהיו מספיק מנות (ראו כלל 1). מה עושים? אפשר להחליט על מנה ראשונה אחת בלבד, אפשר להכין תפריט מראש ולשלוח לאורחים לבחירה, שזה גם גימיק נחמד וגם מפחית חרדה, ואפשר פשוט להכין 10% יותר מכל מנה – לא יותר מכך.

3. החלוקה בנטל – מה כדאי לבקש מהאורחים להביא?

בשנת 2019 חלוקה בנטל זה ה-דבר, ואין סיבה שתיטלו לעצמכם את כל עול החג. מצד שני, עדיף לא להשאיר ליד הגורל את חלוקת המנות, כדי שלא תמצאו את עצמכם עם שלוש מנות דג ובלי קינוח אחד. בראש ובראשונה עליכם לבחור אחת משתי גישות לדבר הזה: הראשונה והפחות פופולרית היא שאתם אלו שתכינו את כל ה"מסביב", וזה אומר מנות ראשונות, תוספות, סלטים וקינוחים, ותחלקו לאורחים את העבודה על המנות העיקריות. הגישה השנייה היא הפוכה ופופולרית יותר – אתם תתמקדו במנות העיקריות הכבדות, ותשאירו לאורחים את המנות הקטנות יותר, כמו הסלטים, הקינוחים והראשונות. אפשר לפתוח מסמך ב-google sheets שבו האורחים יוכלו לבחור אילו מנות להכין מאלה שתציעו להם.

4. כנגד ארבעה סועדים דיברה תורה: טבעוני, צמחוני, כשר ואלרגי לגלוטן

נוהגים לומר שבמקום שיש שני יהודים יש שלוש דעות, ואין ספק שבשולחן חג אשר סביבו עשרים יהודים תמצאו לפחות 15 הגבלות תזונה. בפינה אחת הטבעוני, בקצה השני שומר הכשרות ואיפשהו באמצע תמצאו את הרגישים לגלוטן, גלוקוז ושאר מרעין בישין. הכלל – לכו על המכנה המשותף הקשוח ביותר: הכינו מנה טבעונית. זה אומר שגם צמחונים יכולים לאכול אותה וגם שומרי כשרות. עכשיו הורידו את הגלוטן והאגוזים, ואתם עם מנה מנצחת.

5. קשה בהכנות – קל בליל הסדר

התייחסו אל ארוחת הסדר כאל מבצע, שבו הכול צריך להיות מאורגן ומתוקתק. זה אומר להתארגן כמה שיותר מוקדם עם לו"ז מסודר ומאורגן לפי ימים, לקבל את רשימת המוזמנים, לחלק את המשימות בין האורחים, להכין תפריט מסודר ולכתוב כל המרכיבים שתצטרכו בשבילו – כולל כמויות של חומרי גלם שיש לרכוש. סווגו את ההכנות לשני ביקורים בסופר, הראשון יכלול את הדברים שניתן לרכוש מראש (מצות, ביצים, רטבים, סידורים לשולחן), והשני מיועד למוצרים שצריכים להגיע טריים (כמו בשר וירקות) ופרטים של הרגע האחרון. את הבישולים עצמם התחילו לפחות יומיים מראש, בדגש על קינוחים, רטבים לסלט ותוספות מסוימות. השאירו ליום האירוח רק את המאכלים שטריות היא שם המשחק עבורם, כמו סלטים או בשר. זכרו: קשה בהכנות – קל בליל הסדר.
והטיפ הכי חשוב – השתדלו ליהנות מהתהליך, מהארוחה ומהמפגש המשפחתי, וקחו את הכול בקלות. כולל את הקציצה שנפלה על הרצפה.
-

כתבות נוספות במגזין

לומדים בדרכים: חיות לילה

חיות הלילה המרתקות הן חלק בלתי נפרד מהסביבה הטבעית והפראית בארץ, איפה אפשר למצוא אותן? מה מייחד אותן?

חמישה מקומות יפים לראות שלכת

לפניכם חמישה מסלולים נהדרים לכל המשפחה עם שלכת שיגרמו לכם להרגיש בחו"ל.
דאצ'יה סנדרו Stepway מבט מאחור בנסיעה בכביש

כך תתכוננו לנסיעת מבחן

נסיעת מבחן היא קצרה מאוד. זה אומר שאתם צריכים לבוא אליה ממוקדים ולנצל את הזמן היטב. הנה כמה כללים שיסייעו לכם במשימה.