לומדים בדרכים: צמחים נפוצים בצד הדרך

לפעמים היופי נמצא ממש מתחת לאף שלנו, ואנחנו חולפים עליו בלי לשים לב. בצידי הדרכים, ממש מטרים ספורים מהכביש שעליו אנחנו נוהגים, מתחבאת צמחייה עשירה ומגוונת: פרחים, עצים ושיחים שמספרים סיפור של עמידות ויופי. מגיע לצמחים האלה שנעצור ונכיר אותם מקרוב – לא רק בגלל יופיים, אלא גם כי לצמוח לצד הדרך זה לא עניין פשוט. עם רכב כמו דאצ'יה דאסטר, שמאפשר נסיעה חלקה גם בכבישים צדדיים ובשטח, קל לעצור בצד, לגלות את הפינות הנסתרות ולהתקרב לטבע שנמצא במרחק נגיעה.

אז מיהם אותם גיבורי על שמצליחים לשרוד, לגדול ואף להתרבות בצידי הדרכים? אלו הם צמחים סתגלנים וקשוחים במיוחד. בואו נכיר אותם.

1. חוטמית זיפנית

אנחנו יודעים, השם של הפרח הזה לא נשמע מחמיא במיוחד, אך בן הדוד שלה קיבל שם מחמיא עוד פחות: חוטמית עין הפרה. מזל שהפרח עצמו – יפהפה ומרשים, פורח בוורוד עז ומתנשא על גבעולים שמגיעים לגבהים מרשימים של יותר משני מטרים. זמן הפריחה שלו הוא בתקופת הקציר – בסוף האביב ובתחילת הקיץ, ולכן כינויו הנפוץ הוא "ורד הקציר". הצמח נפוץ בצידי דרכים מצפון הארץ ועד צפון הנגב. ניתן לראות אותו פורח לצד כביש 1 באזור השפלה, לצד כביש החוף ולצד כביש 6 מאזור הכרמל דרך השרון ועד השפלה.

2. איקליפטוס מסמרי (כדורי קק"ל)

לא כל האיקליפטוסים נולדו שווים. יש את האיקליפטוסים גבוהי הצמרת ולבני הגזע שמזוהים עם מייבשי הביצות, ויש את האיקליפטוס המסמרי, שבתנאים מסוימים לא יצמח לגובה אלא לשיח נמוך בעל צורה כדורית ומכאן שמו. השיח העגלגל בעל הלבלוב האדמדם, שמוצאו ממערב אוסטרליה, התגלה כעמיד במיוחד וככזה שמצליח לשרוד גם ללא השקיה. למה הוא נקרא דווקא כדורי קק"ל? כי יערן של קק"ל הוא זה שגילה אותו לראשונה. כדורי קק"ל נפוצים באזורים רבים בצידי הדרך כולל בנגב הצפוני, ובכביש 40 בין צומת ביל"ו לרמלה ניתן לראות שדרה של כדורי קק"ל .

3. הרדוף הנחלים

נכון, נשמע שהוא צומח לצידי נחלים ולא לצידי כבישים, אך בזכות שורשיו העמוקים הוא יכול להגיע למי התהום ולהתמקם גם באזורים המרוחקים יותר מגדות נחלים. את ההרדוף ניתן למצוא בכל רחבי הארץ עד צפון הנגב, אך בגליל ובאזורים לחים הוא משגשג במיוחד. את הרדוף הנחלים ניתן לזהות בקלות בזכות גובהו שיכול להגיע גם לארבעה מטרים ובזכות עליו הירוקים-כהים ופרחיו שיכולים להיות בצבע ורוד, ורוד פוקסיה או לבן. חשוב לזכור שההרדוף הוא צמח רעיל מאוד ושלמרות שפרחיו יפהפיים וקורצים – ממש לא כדאי לקטוף אותם.

4. צבר מצוי

משוכות של צבר ניתן לראות בצידי דרכים בכל רחבי הארץ, מצפון לדרום. אומנם הצבר נחשב לסמל הארצישראליות אך מתברר שמוצאו ממרכז אמריקה. לצבר גבעולים שטוחים, הנושאים עליהם קוצים ופירות מתוקים המוכרים כ"סברס". הצבר חוסך במים ולכן הוא שורד היטב גם בצידי דרכים. ניתן לראות אותו למשל סמוך לכביש החוף כשנוסעים מצפון לדרום באזור זכרון יעקב, וגם בחלקים מסוימים של כביש 6.

5. חצב

החצב ידוע כמבשר הסתיו ואכן הפריחה שלו מתרחשת בסוף חודש אוגוסט. גם החצב ידוע בתפרחת הנהדרת שלו, המתנשאת על פני גבעולים הנראים כעמודים גבוהים ומגיעים גם הם לגובה של שניים עד שלושה מטרים. התפרחת המרשימה כוללת עשרות עד מאות פרחים לבנים המסודרים בצפיפות. עמודי חצבים ניתן לראות בכל חבל הים התיכון, בהר ובשפלה, ובעבר הם שימשו מסמני גבול בין חלקות חקלאיות. ניתן לראות חצבים לצד כביש 6, בכבישי הכרמל והגליל וגם בכביש החוף על סלעי הכורכר באזור עתלית .

החוכמה: ליהנות מהדרך, מהתנאים וגם מהצמחים המיוחדים

"החיים לא תמיד מושלמים. כמו הדרכים, יש להם הרבה עיקולים, עליות ומורדות, אבל זה גם היופי שלהם" (אמית ריי).

כולנו משתמשים ברכב כדי להגיע ממקום למקום, וזה טבעי, אבל האמת היא שדווקא הפרטים הקטנים יכולים לשנות את כל הנסיעה. בעוד שהצמחים והפרחים יכולים להיות עדינים, Sandero Stepway הוא קרוסאובר קשוח ורב-תכליתי, שאפשר להגיע איתו לכל מקום; הוא מרשים ומפנק, עם תא נוסעים גדול ומאובזר, אבל מוכן לכל נסיעה.

אחרי שבחרתם במכונית הנכונה, אפשר לצאת לדרך בהנאה - ממש מתחת לאף של כולנו נמצאים צמחים ייחודיים שראויים להערכה רבה. בפעם הבאה שאתם נוסעים עם הילדים לטיול, הסתכלו החוצה, וחפשו את הגיבורים המרשימים שבצידי הדרכים.

כתבות נוספות במגזין

טיול לחנוכה: נוסעים בעקבות המכבים

המקום בו התחיל המרד, הנקודה בה ניצח יהודה המכבי, והחיבור בין ישראלים למכבים. קבלו: טיול חנוכה משפחתי מלא חוויות.

לומדים בדרכים: תעתועי ראייה בכביש

הידעתם? בישראל יש "כבישים מכושפים" בהם אתם מרגישים שהרכב מטפס למעלה למרות שאתם דווקא בירידה. קבלו: 3 טעויות אופטיות נפוצות בכבישי ישראל.
נהיגת שטח עם דאסטר בהר חורשן
הצטרפנו להדרכת שטח של דאצ'יה דאסטר בכרמל והתאהבנו.