מגזין Dacia

לומדים בדרכים – עלים בסתיו

אם השלכת בחוץ גורמת לכם להביט מבעד לחלון הרכב לעיתים קרובות, ואתם משתוקקים לא רק להתמסר לצבעים המשגעים אלא גם להבין כיצד כל היופי הזה נוצר, הגיע הזמן למסד את היחסים ביניכם, ולשתף גם את הילדים ביכולת המיוחדת של העצים לזהות את מזג האוויר – ולהגיב. אז איך העצים יודעים שהגיע סתיו? למה הם נושרים? ומדוע העלים שלהם הופכים מירוקים לאדומים? בואו לגלות!

משרד האנרגיה של הטבע

אל תראו אותם ככה: לעלים יש תפקיד חשוב מאוד בתפקוד העץ. האחריות שלהם לא מתמצה במתן צל, יופי לעולם ומזון לחרקים. בראש ובראשונה, תפקידו של העלה הוא לקלוט אור בתהליך הפוטוסינתזה, מרכיב חיוני בהתפתחות העץ.

החזרנו אתכם לשיעור טבע בכיתה ד'? נהדר! הבה נרענן את הזיכרון קלות: על קצה המזלג, פוטוסינתזה היא תהליך שבו יצורים חיים מתפתחים ומתפקדים באמצעות אנרגיית אור. בסתיו, עם התקצרות הימים, התמעטות שעות האור והטמפרטורות הנמוכות יותר – גם תהליך הפוטוסינתזה מתמעט, והצמח שורד הודות למשאבים שאגר בחודשי האביב והקיץ.

בינה מלאכותית, גרסת העלה

ממש כמו אימא טובה המציידת את ילדיה במטרייה בימים עם סיכוי קל לגשם (כמובן: היא תמיד צודקת…), כך גם העלים יודעים לזהות באופן מדויק ומעורר התפעלות מהו מזג האוויר שבחוץ – ולפעול בהתאם. כל עלה זוכר את הטמפרטורה שאליה נחשף לאורך ימים ושבועות – וברגע ה"אמת", יודע לשלוף את הידע הזה ולתרגם אותו לכדי פריחה או קמילה.

המנגנון המדהים הזה של העלים מאפשר להם לקלוט את הטמפרטורה בחוץ עד כדי מעלה בודדת, כך שאם הצמח אמור לפרוח רק בטמפרטורה מסוימת – הוא לא יפרח או ינבוט לפני או אחרי. 

דיוק, סנכרון, ביצוע

ה"בינה המלאכותית" הזו לא מסתיימת כאן. הדיוק המופלא של הצמחים מאפשר להם לפעול לא רק בעונה המסוימת או ביום המסוים – אלא לעיתים אפילו בחלק הנכון ביותר ביום, בהתאמה למערכות נוספות בטבע. אם הצמח יודע, למשל, שמי שמאביקה אותו זו הדבורה, עליו להיות מתואם באופן מדויק עם זמני הפעילות שלה – המותאמים אף הם לטמפרטורות מסוימות.

שעות החשכה הרצופה

טמפרטורה היא מדד מעולה עבור הצמחים – אך היא לא המדד היחיד. כדי שהצמח ידע כיצד לנהוג, הוא לוקח בחשבון גם את שעות האור והחשכה, משקלל אותן יחד ומגיע למסקנות. המנגנון הייחודי של הצמחים מאפשר להם לספור את שעות החשכה הרצופה ולהסיק אם הלילה קצר או ארוך. אם הימים מתקצרים והלילות ארוכים – הצמח מבין שהגיע הסתיו.

משחק הטאקי של הטבע: משנים צבע!

אז הצמח שלנו כבר מדד טמפרטורות, ספר את שעות החשכה, וזיהה את מזג האוויר בהצלחה – כעת הוא נדרש להגיב. אחת התגובות האלה באה לידי ביטוי בשינוי צבעו. הטמפרטורות הצונחות לא גורמות רק לנו להתאחד עם השמיכה הקרובה למקום מגורינו, אלא הן גורמות גם לעלים לייצר פחות כלורופיל – החומר הצובע את העלה בירוק, המתקבל כתוצאה מאור השמש. וכשהעלה מייצר פחות כלורופיל, כך מתגלים גווניו הנוספים – אדום, כתום, צהוב ואפילו ורוד. 

מנגנון הישרדות: נשירה

בחודשי הסתיו והחורף העץ מתקשה לקיים את עצמו. לו העץ היה ציפור, נראה שהוא היה נודד לארצות חמות יותר, אך מאחר שהוא נטוע באדמה – עליו לפתח מנגנוני הישרדות עצמאיים. כדי לעשות זאת, שומר העץ מאגרי סוכר מרובים ומפחית ממאגרי המים שעלולים לקפוא בקלות. המאגרים הללו מסייעים לו לשרוד את הקור ולהוריד את נקודת הקיפאון של תאיו, אך המחיר שהוא "משלם" בא לידי ביטוי גם בהשלת העלים, שלא מקבלים את ה"מזון" הדרוש להם, ניתקים ונושרים לארץ (ומספקים לנו תמונות משגעות).

אז בפעם הבאה שאתם חולפים בנסיעתכם על פני עץ אדמדם בשלכת – עצרו לידו, לטפו את עליו הנוקשים והבטיחו לו: בקרוב יגיע האביב!

כתבות נוספות במגזין

צמחים בצד הדרך

לומדים בדרכים: צמחים נפוצים בצד הדרך

אתם פוגשים אותם כל יום - לא הגיע הזמן שתדעו מי הם? 5 צמחים נפוצים לצד הדרך.
דאצ'יה סנדרו Stepway מבט מאחור בנסיעה בכביש

כך תתכוננו לנסיעת מבחן

נסיעת מבחן היא קצרה מאוד. זה אומר שאתם צריכים לבוא אליה ממוקדים ולנצל את הזמן היטב. הנה כמה כללים שיסייעו לכם במשימה.
רכב דאצ'יה בבדיקה במוסך
הכן רכבך לחורף
מבדיקות פשוטות שנבצע בבית ועד מדבקת תקינות של משרד התחבורה, כל הדרכים לוודא שהרכב שלנו מוכן לחורף.